Burn-out

‘Nooit gedacht dat dit mij zou overkomen’. ‘Normaal heb ik alles onder controle en nu weet ik het niet meer’. ‘Mijn lichaam wil niet meer’. ‘Ik krijg geen rust meer in mijn hoofd’. ‘Ik vergeet de simpelste dingen’. ‘Het lukt me niet meer om alle ballen in de lucht te houden’. ‘Ik zie het allemaal niet meer zitten’. ‘Mijn hoofd zit vol en ik kan niet meer logisch nadenken wat ik voorheen juist wel kon’.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van zinnen die ik in de praktijk hoor van mensen die burn-out klachten ervaren. Ik heb veel ervaring met het succesvol begeleiden van mensen uit een burn-out naar een leven van energie, plezier en zingeving (doen waar jij je goed bij voelt).

De eerste stap zetten is vaak het meest lastig en dat is hulp inschakelen. Je kan het immers allemaal zelf wel is vaak een sterke overtuiging om geen hulp in te schakelen. Totdat je zelf ervaart dat het je echt niet meer lukt, hoe hard je het ook probeert.

In het hersteltraject leggen we eerst de focus op Acceptatie. Hoe lastig het ook voor je is, te accepteren dat je nu op dit moment deze klachten hebt. Je hoeft dus niet gelijk alles op te lossen, maar eerst toelaten dat je deze klachten hebt (daarmee haal je jezelf uit de vecht stand en is het makkelijker voor je om energie op te bouwen).

Vervolgens gaan we in de eerste weken aan de slag met energie opbouw. Zodra je weer energie hebt is het namelijk makkelijker om je patronen te doorbreken. Vooral de patronen die ervoor hebben gezorgd dat je burn-out klachten ervaart. Deze eerste weken zijn de grootste uitdaging omdat het lastig is om te vertrouwen dat het goed komt. Energie opbouwen doen we met behulp van lichaamsoefeningen, structuur creƫren en oefenen met NEE zeggen tegen andere mensen/ activiteiten en vooral JA zeggen tegen jezelf. Oftewel jezelf op nummer 1 zetten hoe onnatuurlijk dat ook kan voelen.

Na 4 tot 6 weken zal je merken dat je energie toeneemt en dat de structuur je goed doet. Je ervaart dat je batterij weer volloopt. In dit deel van je hersteltraject gaan we ook uitzoeken waar je klachten vandaan komen en wat er nodig is om dit in de toekomst anders te gaan doen:

  • Patronen doorbreken.
  • Je eigen behoefte helder krijgen (wat heb ik nodig? wat wil ik wel?).
  • Grenzen aangeven.
  • Communiceren op een manier die jou helpt.
  • Ontdekken waar je blij van wordt.

We starten meestal rond week 6 ook al met re-integratie (in goed overleg met de werkgever als dit van toepassing is natuurlijk). Hier hoef je bij de start van het herstel traject nog niet aan te denken (dat is lastig voor te stellen als je in de burn-out zit). De behoefte om weer naar je werk te gaan merk je vanzelf, daar mag je op vertrouwen. Het re-integreren leggen we samen met je werkgever vast (re-integratie planning). Dit betreft een logische opbouw van uren in combinatie met werkzaamheden die op dat moment bij jouw passen.

Gemiddeld duurt een burn-out herstel traject 16 sessies waarbij de eerste 7 / 8 sessies elke week plaatsvinden. Dit is echt nodig om zo snel mogelijk energie op te bouwen en niet helpende patronen te doorbreken. Vervolgens vinden de sessies 1x in de 2 weken plaats en je zal vanzelf merken dat het prettig is om meer tijd tussen de sessies te laten voordat je ervaart dat je het weer helemaal zelf kan doen en vol vertrouwen jezelf bent!.

Een burn-out herstel traject wordt meestal door de werkgever vergoed (zakelijk tarief, factuur via de werkgever). De financiƫle afhandeling door de werkgever en het contact met de werkgever m.b.t. de re-integratie zorgen er namelijk voor dat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken en al je tijd en energie kan steken in het herstellen en energie opbouwen op een juiste manier te starten met re-integreren.

Heb jij vragen? Of heeft je werkgever vragen? neem gerust contact met mij op.