En toen was het BOEM
Toen ik zelf 14 was heb ik tijdens een voetbalwedstrijd een hoofd tegen hoofd botsing gehad, waarbij ik even buiten bewustzijn ben geweest. Ik rende in volle snelheid vooruit en sprong in de lucht om de bal met de zijkant van mijn hoofd door te koppen. Op het moment dat ik de bal raakte was het BOEM! een botsing tegen het voorhoofd van een tegenstander. Ik werd vervolgens wakker liggend op de grond, mijn teamgenoten en leider stonden boven mij en vroegen zich af of ik al weer bij kennis was (hoeveel vingers steek ik op?). Zo snel mogelijk probeerde ik op te staan en doorgaan was mijn enige gedachte. Na elke kopbal in het vervolg van de wedstrijd viel ik opnieuw neer en uiteindelijk ben ik gewisseld. Een constante pijn en druk op mijn hoofd, nek en schouders was het gevolg. Wat volgde was een lange zoektocht langs artsen, therapeuten, alternatieve geneeswijzen om maar van mijn klachten af te komen. Tijdens die zoektocht ben ik doorgegaan met leven en sporten. Ik deed onbewust net of er niets aan de hand was en stond positief in het leven en stond voor iedereen klaar. Familie, vrienden en bekenden wisten wel dat ik die botsing had gehad en dat dat gevolgen had voor mijn voetbal “carrière” (ik voetbalde in de jeugd van een profclub), maar verder liet ik er niet veel over los. Als ik dan soms eens per ongeluk zei dat ik de hele dag pijn in mijn hoofd had kreeg ik wel eens de vraag hoe dat dan voelt. Ik omschreef het als volgt: Als je nergens last van hebt voel je je hoofd niet. Bij mij is het ongeveer zo’n gevoel wat je herkent als je een tijdje op de kop hangt met je hoofd dus naar beneden en al je bloed daarheen stroomt. Een vol en constante druk op mijn hoofd.
Na een aantal jaren die mij langs verschillende artsen, therapeuten en alternatieve geneeswijzen hebben geleid kwam ik erachter dat mijn klachten niet blijvend minder werden. Ik merkte geen verbetering. Soms wel even nadat ik bijvoorbeeld gekraakt werd, maar de volgende dag stond ik weer net zo scheef en op spanning als de dag voor het kraken. Ik denk echt dat ik van elke arts en therapeut wel iets heb opgestoken of het nu positieve of negatieve ervaringen/ resultaten waren. Ik stopte met zoeken naar een oplossing en ging verder met mijn leven zoals ik dat al jaren (onbewust) deed: doorzetten en over mijn grenzen heen gaan. Of het nu om sport, werk of uitgaan/drank ging. Ik ging altijd door en over mijn grenzen. Mezelf kwetsbaar opstellen en er over praten was ook niet mijn manier om er mee om te gaan.
15 jaar na mijn ongeval was ik wel bijna uitgeblust en kwam ik via een nichtje van mij terecht bij Louis Falke, een lichaamsgerichte psychotherapeut om van mijn spanningsklachten rond mijn keel af te komen. Zijn manier van vragen stellen in combinatie met de lichaamsoefeningen die ik deed zorgden ervoor dat ik veel meer bewust werd van mijn lichaam. Ik kreeg weer energie en de druk op mijn hoofd veranderde als gevolg van de lichaamsgerichte trauma therapie (13 sessies). De druk op mijn hoofd bleef wel, maar toch is hier het balletje voor mij gaan rollen.
Ik ging herkennen (voelen) wat ik zelf nodig had om lekker in mijn vel te komen en veel meer te genieten van mijn leven. Dit heeft er ook in geresulteerd dat ik de 4-jarige beroeps opleiding tot Psychodynamisch therapeut heb gevolgd (2017-2021). Tijdens mijn opleiding kwam ik in contact met verschillende specialisten op het gebied van fysiek trauma na ongeval, psychosomatiek, lichaamswerk en heb ik meerdere sessies ondergaan. Dit heeft bij mij geresulteerd in een enorme vermindering van mijn klachten. Ik kan bijvoorbeeld weer een pet op zonder dat dat irriteert. Mijn kaken knakken veel minder als ik eet en de druk boven mijn ogen is veel minder waardoor ik zonder moeite mijn ogen kan open houden bij daglicht en helder/ scherp kan zien.
Het was niet alleen maar mooi en fijn. Het is meerdere keren voorgekomen dat ik na een sessie soms dagen en zelfs weken extra veel pijn had en mij rustig moest houden. Mijn lichaam had tijd nodig om te herstellen. Die tijd heb ik destijds niet genomen na het ongeval. Er kwam dus veel in beweging en diep van binnen was ik daar al die tijd naar opzoek. Verandering van binnenuit. Na een tijdje rustig aan doen namen deze klachten weer af en merkte ik de echte verbetering. Dit gun ik iedereen!
De Psychodynamische technieken die mij veel hebben gebracht en ik zelf toepas in het behandeltraject zijn o.a. : Lichaamswerk, Ademhaling, Regressie therapie (Accident Trauma Release methode van Hans ten Dam) in combinatie met EMDR en Hypnotherapie.